Dues llengües, onze autors, mil varietats

El col·lectiu literari Verum Fictio publicarà aquest desembre la seva primera obra conjunta: Xocolata espessa. Onze autores i autors d’aquest grup apassionat per la creació literària, hem creat històries amb protagonistes i situacions ben diversos, que tenen com a element comú quelcom tan popular, atraient i poderós com la xocolata en totes les seves vessants: llaminadura per a totes les edats, aliment dels déus, matèria selecta per a un regal delicat, i infinites propietats més. Una menja exquisida a la qual s’atribueixen poders addictius, estimulants i afrodisíacs, entre d’altres.

    Xocolata espessa - Verum Fictio

     Personalment, i formant part del meu currículum literari, per primera vegada sóc coautora d’una obra escrita per onze persones, la llengua literària dels quals és el català per a alguns i el castellà per a d’altres. Tots ells companys i companyes d’una aventura literària teixida de dies assolellats i de fites compartides, que alternen amb inevitables moments de boira baixa. Amb la primera idea de fer una publicació conjunta vam decidir respectar la llengua d’ús literari de cadascú, considerant que cap motiu  justifica una renúncia a quelcom tan personal i delicat com és la llengua materna. Ja a les portes del bateig de la nostra obra recordem com aquesta particularitat, el fet de ser una obra bilingüe, va frenar més d’una editorial que, entenent que aquesta inusual combinació podria suposar un obstacle a la seva divulgació i a possibles vendes, es va fer enrere. Però Gregal, un equip de professionals de l’edició amb mirada realista envers la nostra societat, i visió de futur editorial va creure en nosaltres, i ha fet possible l’edició de Xocolata espessa. La nostra agenda ja compta amb unes quantes presentacions programades i algunes més en preparació.

Intuïm que si la nostra obra literària té la divulgació i l’èxit que esperem i que mereix, algun altre editor es decidirà a provar l’experiència, ja que, a més d’aportar una innovació al mercat, cal tenir present que una de les riqueses de la societat catalana és la seva diversitat cultural, i per tant, lingüística, fruits de les diferents procedències que composen la seva població. D’altra banda, no perdem de vista que el castellà és part integrant del bagatge històric de Catalunya i aquest és un dels motius pel qual, a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, s’imparteixen classes en les dues llengües.

Xocolata - Verum Fictio

Voldria acabar amb una experiència personal que estic segura que més d’un desitjaria provar: el goig de contemplar, ja amb l’obra acabada, textos escrits en català, la nostra llengua en un altre temps prohibida, compartint publicació amb la que fou tristament imposada, no deixa ni molt menys indiferent. És una experiència tan agradable de tastar com la mateixa xocolata, que fa palès que l’amor a la literatura no té fronteres ni coneix idiomes.  Xocolata espessa és el resultat d’una dolça combinació, fruit d’un acurat treball en equip; una novetat literària composta de quantitats iguals d’il·lusió, de projecte fet realitat i de creativitat literària, damunt la qual hem escampat abundant cacau en pols.

No en va, estic segura que en tastar-la qualsevol persona, sigui quina sigui la seva  procedència, emetrà aquell so universal que tantes cultures de diferents indrets s’han fet seu: Mmmmm!

3 pensaments sobre “Dues llengües, onze autors, mil varietats

  1. Montserrat, realmente el amor a la literatura no tiene fronteras y las diferentes lenguas no deberían ser motivo de separación entre hermanos. Que la literatura nos una a todos por siempre jamás.
    Me ha gustado mucho tu escrito y tu visión de XOCOLATA ESPESSA.
    ¡FELICITATS!!!

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s